本案位於法國里昂附近的樹木繁茂的地段,特殊的房屋設計正是為了要使之融入森林之中。這個設計案的主要概念就是將一個非常簡單的元素——圓柱——重複並進行變化及排列組合。圓柱可以是開放的、半開放的甚至是封閉的,不論狀態,這些圓柱為室內空間劃定了界線。
The cylinder house is designed to fit between the trees of a wooded lot near Lyon, France. For this house, the plan is based on a juxtaposition of a simple element, a cylinder. This cylinder can be opened, semi-open, closed, whatever its disposition it participates in the delimitation of space.

室內空間是一個開放式的格局,圓柱同時也作為房屋的支撐柱。長短不一的圓柱高低錯落,為空間增添了層次感。屋內沒有走廊,也沒有窗戶,大片頂天的落地窗讓室內明亮開闊。在室內欣賞屋外自然綠樹,一切都是如此自適。
It is an open plan, with the cylinder pieces as posts. There is a play of height offset on the cylinders to also provide a delimitation by the height of the ceilings. There are no corridors in this house nor windows marked, everything is traffic and everything is open to the outside.

由傢俱界定出屋中的不同區域,但可以透過改變擺放的位置重塑整個房屋。整體的格局並不是固定的,居住者可以依照自己的生活需求調整。從屋外看上去,房子輕盈穿透,立面起伏,就像是被安在森林中的一團雲朵。

The furniture marks space, but its movement can reinvent the house. The plan is not fixed, to follow the evolution of the lives of these occupants. From the outside, the facades undulate, and receive the shades never frank, there are no faces.

圓柱狀的設計能讓空間在視覺上更為開闊,同時模糊了屋內與屋外的界線。
This system of cylinder juxtaposition allows to enlarge the house but also to have a blurred outer delimitation of the house with its context.

Designer: Town and Concrete
Source: Arch Daily

 

 

#室內設計#進口傢俱推薦#進口廚具推薦#進口衛浴推薦#進口燈具推薦