來自瑞士的設計團隊 Evolution Design再次與俄羅斯聯邦儲蓄銀行合作,並為其設計位於莫斯科的全新企業分部。雙方之前曾在2018年合作過一次,Evolution Design為其重新設計了辦公室的內部裝潢,不僅讓空間更為開闊,並透過工作空間的靈活配置展現出了全新的企業文化。如今,俄羅斯聯邦儲蓄銀行再次找來Evolution Design為其打造一座獨特且多功能的全新企業辦公室。該總部佔地30000平方公尺(約9075坪),包含了大量的靈活辦公空間、一間多功能的議會中心、多間會議室、共同工作區域,以及一間能容納400人的餐廳。
The team from Evolution Design continue their work with Sberbank, the largest bank in Russia and Eastern Europe. The Swiss architecture and design practice was responsible for the interiors of the Sberbank offices in 2018, opening them up and making them more flexible, showcasing the change in corporate culture in the layout of the workspace. The bank is currently developing a new corporate district in Moscow; it has now commissioned the same firm to completely reconstruct a 30,000m2 shell and core building to turn it into a unique multifunctional head office. The project features agile workspaces, a multi-purpose conference venue, various meeting rooms, coworking areas and a restaurant for 400 people. 

整個空間最特別的設計就是由Evolution Design與俄羅斯建築事務所 T+T Architects共同設計的巨型天井,並在其中技巧性地置入了鏡面反射版,使其映射出兩側20公尺高的綠植牆,為空間注入自然的氛圍。此外,從三樓延伸至天井上方的會議室也被鏡面反射玻璃包覆,乍看之下,嚴然是一顆漂浮在空中的璀璨鑽石。會議室的另一端由鋼索固定,在確保安全的同時又為空間中帶來了一些不規律的線性幾何元素,增加了空間的層次感。Evolution Design的創意總監Tanya Ruegg表示,這個鏡面的會議室會反射出週邊的環境,隨著觀看者在空間中移動,他所看到的視野也將隨之改變,「我們希望這能反映出公司企業精神:保持流動和敏捷。鑽石會議室在實踐上是一個難題,但我們希望它能夠象徵企業的野心和遠見。」
The centrepiece of the project designed by Evolution Design, in collaboration with the Russian architecture studio T+T Architects, is the atrium, where strategically positioned mirrored panels reflect two, standout 20-metre high green walls. The architects also used mirrors in the diamond-shaped meeting pod that looks as if it is floating in mid-air. A daring architectural solution, held in place by a hidden load-bearing steel frame and a thin triangulated structure. The asymmetrical panels of the cladding reflect the surrounding atrium, so the diamond changes appearance when viewed from different positions. The creative director of Evolution Design, Tanya Ruegg, explains: “The idea is to reflect the company’s ethos of being fluid and agile in its business. This suspended meeting space, which was technically very challenging to deliver, is a symbolic expression of the bank’s vision and ambition.”

此外,空間內還有六個懸吊在天井之上的會議室,每間會議室設有大面的玻璃落地窗,透出色彩鮮豔的會議室內裝,並為整體的空間增添一抹趣味及活力。
There are also six cantilevered meeting rooms. They cantilever out over the atrium, adding a further sense of colour, life and energy to the new Sberbank headquarters.

設計師在建築的一、二樓中設置了一個五百席的兩層樓議會講堂。牆面與天花板由1136片獨立的三角隔音板組成,並設置了數間會議室。每間會議室由金色、玫瑰金或古銅色的弧形穿孔金屬隔板分隔,為工作區域帶來了質感及流暢感。
The architects have also inserted a two-storey, 500-seat conference auditorium into the first and second floors of the atrium, with walls and ceiling constructed of 1136 individual triangular acoustic panels. The conference venue also houses several meeting rooms, each clad in curved perforated metal panels in gold, rose and bronze tones, which lend a sense of quality and fluidity to the workspace.

這座會議中心的「屋頂」——也就是天井的底部——成了整個辦公室的心臟地帶:充足的日光與綠植,在這一片生機勃勃之中的是共同工作區域、討論空間,以及一個咖啡吧。這裏正是整個改造計畫中的社交中心。在這裡能夠仰望整個天井,以及懸掛在上方的六間會議室及那顆充滿象徵性的「鑽石」。在這個社交中心大量的使用了魔做畫設計,讓每一個團隊能依照其需求重新規劃空間,甚至為出他們專屬的寧靜區域。當必要時,每一層樓都能作為一個獨立的總部使用,各層樓均設有自己的接待台以及一切所需的技術性區域。這與銀行在各種狀況下均智能、高效的使用總部的模式相當吻合。
The “roof” of the conference hall has become the heart of the head office, filled with daylight and greenery. It features coworking spaces, informal meeting areas and a coffee bar, the real social hub of the makeover. Looking upwards, you can see the full atrium, which soars six floors above. The design heads in the same direction the other Sberbank offices in the centre of Moscow. Here too modular design allows for the free scaling of work zones where each team has several types of meeting rooms, recreation spaces and quiet zones at its disposal. When needed, each floor can become an autonomous unit with its own reception and all the required technical areas, which suits the bank’s model of using the headquarters intelligently and efficiently, even when circumstances change. 

 

Designer: Evolution Design in collaboration with T+T Architects
Images: Sergey Melnikoff
Word: Christiane Bürklein
Source: Floornature

 

 


 

《設計盒子DESIGN BOX》是一本以空間、生活美學、藝術為主軸的線上雜誌,設計就是從小盒子玩到大盒子,DESIGN BOX致力於將藝術美學帶入生活中。如何打造出「空間藝術」與「生活藝術」是我們關注的重點。透過一個個設計個案,帶給讀者生活的質感與美感。

不論您想要尋找豪宅室內設計、餐廳室內設計,還是辦公室廠房室內設計,大至結合都市的綠地景觀規劃,小至溫馨居家私人空間,在《設計盒子DESIGN BOX》上您都能找到最驚艷、最具啟發性的設計案例作為靈感來源,以及獲獎無數的設計名家為您服務。不論您身處台灣何處,需要的是台北室內設計師、竹北室內設計師、台中室內設計師、台南室內設計師,還是高雄室內設計師,亦或者港澳、中國,《設計盒子DESIGN BOX》網羅兩岸三地最優秀的設計人才,為您推薦最優秀、最創新的設計師,為您的豪宅、新居、辦公空間及商業空間規劃出細緻品味。

在一個空間設計中,設計是最核心的靈魂,而建材則是空間的骨,傢俱、軟裝成了血與肉,一點點填滿了空間,也逐漸賦予之生命。《設計盒子DESIGN BOX》經典品牌分類中,我們為您統整了最詳盡的空間百科,從進口傢俱、進口廚具、進口衛浴、進口燈具、進口家電、進口建材、進口軟裝飾品、進口餐具、進口音響,到進口窗簾地毯,在這裡您能找到最高端精緻的頂尖家居品牌。我們只推薦最優質的產品,希望空間中的每一個元素,都能為您提升空間質感,將舒適、精緻的空間向上提升至全新層次。

如果您正在尋找環境優美、設計精良,並且品質保證的建案,作為構築家庭的新居,《設計盒子DESIGN BOX》為您彙整的台北、新北、竹北、台中、台南、高雄等地優質建案,將每一建案的特色、優點展現在您面前,並針對設計面為您進行深度剖析,提供您最全面的建案推薦分析。 

國際競賽報名代辦洽詢專線:02-27997723