馬約卡島,位於西班牙巴利阿里群島,位在地中海,享受著南歐的溫暖與乾燥。當地建築事務所Mar Plus Ask在此打造了一座遠離人煙的世外桃源,由兩處居所組成,並成功的與當地的巨石及橄欖樹融為一體,稱作《橄欖樹屋》。
In Mallorca, one of Spain’s Balearic Islands in the Mediterranean, local firm Mar Plus Ask  has created a small, off-grid retreat from two separate dwellings that were designed around large boulders and olive trees, called ‘The Olive Houses’.

座落在馬約卡的特拉蒙塔山脈上,《橄欖樹屋》在設計上盡可能的不干涉原本的自然地貌。《橄欖樹屋》由兩間房子組成:粉房子主要作為休憩空間,而紫房子則由小儲藏室改建而成,包含了廚房、飯廳等區域。在粉房子邊,設有一座露天的淋浴間,全自然採光,並使用收集、過濾後的雨水。「這裡唯一明顯的人造痕跡只有石頭砌成的牆面,以及那些被稍微修剪過的橄欖樹」事務所表示,「剩下的都是馬約卡這片優美的景觀。」粉房子的牆面、地板和天花板都被漆上了一層淡粉色的泥灰,與周圍翠綠的橄欖樹葉互相映襯,既突出又不顯突兀。在房屋旁邊有一個天然岩石形成的水槽可供使用。整座屋子僅使用太陽能板提供的電力,水源則是附近的天然泉水。
Located high up in Mallorca’s Tramuntana mountains, ‘The Olive Houses’ were created with minimal intervention to the rocky plot of land. The retreat comprises a Pink House and a Purple House—the pink accommodates the sleeping quarters, while the purple features the kitchen area and the restroom, built from a former tool shed with stone walls. “The stone terrace walls and gentle trimming of the olive trees are the sole sign of human intervention in this beautiful example of Mallorquin landscape,” the firm explains. Beside the Pink House, an open shower uses rain water collected and filtered on the roof and illuminated naturally with a skylight. The walls, floor, and ceiling of this space were rendered in blush-pink stucco, as the studio felt the color works well with the pale green shade found on an olive tree leaf. On the side of the house, there’s also a large sink, which is formed from the rock. The houses are powered only by solar panels and the water comes from the water spring on the plot.

 

Design: Mar Plus Ask
Word: Ignant
Photography: Piet-Albert Goethals
Source: Ignant