以倫敦及雅典為根據地的Neiheiser Argyros建築事務所,將倫敦北格林威治地鐵站的排氣口及太平梯用14公尺高的穿孔金屬板進行美化,並打造出一系列視覺上令人驚豔的結構性屏風。

London and Athens-based architecture studio  Neiheiser Argyros  has wrapped the exhaust vent and fire escape of London’s underground station North Greenwich with a visually stunning 14-meter tall perforated metal sculptured screen.

被命名為「北格林威治雕塑屏風」,由於其多角度的造型,這個巨大的作品被為街區注入了活力。由波浪形且打孔的鋁板包覆著,這個雕塑的立面看上去是隱約的透明,不僅給人一種若隱若現的感覺,更讓光影在此形成了有趣的圖案。該公司表示,這種打孔的波浪板,同時隱藏和揭示被板子隔絕的物品,創造出這種像是不斷飄動的面紗的動態感,隨著日光的轉變營造出不同的氛圍。這個外殼輕但結實的外殼,不僅能將內部的設施完美的隱藏,更容納了一間公共廁所、一間小咖啡廳,以及一個大尺寸的數位多媒體螢幕。

Named ‘North Greenwich Sculptural Screen’, the monumental object is characterized by its angular form. Wrapped in corrugated aluminum, the structure’s facade is perforated, granting it an almost translucent quality and generating playful patterns of light. “The corrugated metal skin both obscures and reveals the infrastructure contained within, creating a subtly dynamic veil that changes expression throughout the day,” explains the firm. Lightweight yet strong, the shell-like enclosure acts as a camouflage while incorporating a large digital media screen, public restrooms, and a small cafe concealed by a full-height bi-fold door.

與周圍強烈的幾何建築相比,北格林威治雕塑屏風相對的更加淡入背景,顯得不那麼突出。然而,隨著太陽移動,穿孔波浪板完美的捕捉到日光,為該建築描繪出清晰俐落的輪廓。設計師精心設計,希望讓這個建築與相鄰的潮汐高架線性公園(The Tide  elevated linear park)產生對話。該公園是Neiheiser Argyros建築事務所與Diller Scofidio + Renfro設計工作室共同合作的項目之一。透過兩個項目交織卻不相接、對比卻不產生衝突,設計師希望這兩座建築項目——有稜有角卻輕透的建築屏風,以及曲線流暢但強壯厚實的公園——能共舞出一首完美的曲目。

Fading into the background and distorting the light that passes through, the structure is unobtrusive compared to the eclectic geometries that surround it. However, as its perforated metal catches the light throughout the day, the architecture snaps suddenly into crisp view. The project was meticulously designed to be in a dialog with the adjacent  Tide  elevated linear park, conceived by the same firm, together with  Diller Scofidio + Renfro. “The two works of architecture are geometrically twisting past one another—almost dancing—though they never touch and are expressed with intentionally contrasting visual languages. While the Tide is curved and solid, the screen enclosure is angular and translucent,” concludes the firm.

 

 

Designer: Neiheiser Argyros

Project: North Greenwich Sculptural Screen

Photography: Lorenzo Zandri

Word: Devid Gualandris

Source: Ignant

 

 

 


 

《設計盒子DESIGN BOX》是一本以空間、生活美學、藝術為主軸的線上雜誌,設計就是從小盒子玩到大盒子,DESIGN BOX致力於將藝術美學帶入生活中。如何打造出「空間藝術」與「生活藝術」是我們關注的重點。透過一個個設計個案,帶給讀者生活的質感與美感。

不論您想要尋找豪宅室內設計、餐廳室內設計,還是辦公室廠房室內設計,大至結合都市的綠地景觀規劃,小至溫馨居家私人空間,在《設計盒子DESIGN BOX》上您都能找到最驚艷、最具啟發性的設計案例作為靈感來源,以及獲獎無數的設計名家為您服務。不論您身處台灣何處,需要的是台北室內設計師、竹北室內設計師、台中室內設計師、台南室內設計師,還是高雄室內設計師,亦或者港澳、中國,《設計盒子DESIGN BOX》網羅兩岸三地最優秀的設計人才,為您推薦最優秀、最創新的設計師,為您的豪宅、新居、辦公空間及商業空間規劃出細緻品味。

在一個空間設計中,設計是最核心的靈魂,而建材則是空間的骨,傢俱、軟裝成了血與肉,一點點填滿了空間,也逐漸賦予之生命。《設計盒子DESIGN BOX》經典品牌分類中,我們為您統整了最詳盡的空間百科,從進口傢俱、進口廚具、進口衛浴、進口燈具、進口家電、進口建材、進口軟裝飾品、進口餐具、進口音響,到進口窗簾地毯,在這裡您能找到最高端精緻的頂尖家居品牌。我們只推薦最優質的產品,希望空間中的每一個元素,都能為您提升空間質感,將舒適、精緻的空間向上提升至全新層次。

如果您正在尋找環境優美、設計精良,並且品質保證的建案,作為構築家庭的新居,《設計盒子DESIGN BOX》為您彙整的台北、新北、竹北、台中、台南、高雄等地優質建案,將每一建案的特色、優點展現在您面前,並針對設計面為您進行深度剖析,提供您最全面的建案推薦分析。 

國際競賽報名代辦洽詢專線:02-27997723